PrzepisyPoniższa lista przepisów jest pomyślana jako urozmaicenie naszej diety. Wydaje nam się często, że nasza dieta jest zróżnicowana, w końcu ze sklepu wyjeżdżamy w górą różnorodnych produktów. Przyjrzyjmy się im jednak: - chleb razowy, bułki, makaron, kluski, pyzy, pizza, wędlina, jogurt, ciastka, wafle, pasztet - są wykonane z mąki pszennej lub zawierają jej dodatek. - sery, kefir, śmietana, chleb, masło, mleko sojowe, batonik, herbatniki, cukierki, czekolada zrobione są z mleka lub ze znaczną jego domieszką. Pszenica, mleko, jaja to składniki, których trudno nie spotkać. Składniki niezwykle cenne (o czym rozpisują się kolorowe pisma i internet), jeśli nie byłyby tak nadużywane. Wiedzą o tym osoby na dietach eliminacyjnych. Dopiero oni rozumieją, jak monotonnie się odżywiali. Propozycje przepisów posłużą w podejmowaniu świadomych decyzji dotyczących zdrowia, komponowania zróżnicowanych posiłków, ale nie zastępują konsultacji medycznej lub dietetycznej, jeśli taka jest wymagana.
ŚNIADANIA-PODWIECZORKI-KOLACJE
Krem ryżowy z owocamiowoce świeże, sezonowe lub suszone np. morele, figi 60 g drobno zmielonego ryżu 1/2 litra zimnej wody skórka cytryny, kardamon lub wanila ew. olej zimnotłoczony, zmielony sezam, kurkumy Suszone morele i figi namoczyć przez noc i rozdrobnić widelcem. Świeże owoce umyć, rozdrobnić, można podsmażyć jak na dżem. Zmielony ryż wsypać do zimnej wody, wymieszać i zagotować. Dodać trochę utartej skórki cytryny, kardamonu lub wanilii i odstawić do ostygnięcia. Dodać owoce.
Budyń z kaszy jaglanej1 szklanka kaszy jaglanej 3/4-1 szklanka gorącego soku owocowy 1,5-2 łyżki miodu 1/4-1/2 łyżeczki wiórków kokosowych Ugotowaną kaszę jaglaną wraz wiórkami kokosowymi miksujemy z wcześniej zagotowanym sokiem. Dodajemy miód. Można modyfikować wedle upodobań.
Kasza z prażonymi pestkami1 szklanka suchej kaszy jaglanej lub gryczanej 1,5-2 szklanki wody 10dag uprażonych (i zmielonych) pestek słonecznika lub dyni 2 łyżki oleju Ugotować kaszę i dodać pestki
Twarożek migdałowyszklanka migdałów sok z kiszenia ogórków Migdały namoczyć na noc, obrać ze skórki, zmielić, dodać soku z kiszonki (ok. 10 łyżek), tak żeby zrobić lekką papkę. Odstawić na ok. 8h. Można dodać szczypiorek, natkę pietruszki, kiełki.
Zimowa zupa śniadaniowaZiemniaki, cebula, płatki dowolne np. jaglane Liść laurowy, suszony koperek, ziele angielskie sól Masło klarowane
Zagotować wodę, dodać składniki, garść płatków, gotuj 5min.
Naleśnikimąka: ryżowa, kukurydziana, gryczana, jaglana, ziemniaczana (ta ostatnia zamiast jajek) mleko ryżowe, sojowe, migdałowe łyżka tłuszczu do smażenia, szczypta soli Zbyt dużo mąki ryżowej może spowodować, że naleśniki będą za twarde. Smakują z każdego rodzaju dżemem.
Majonez słonecznikowy2/3 szklanki łuskanych pestek słonecznika 0,5 szklanki wody 5 łyżek oleju słonecznikowego, szczypta soli Połowę pestek słonecznika uprażyć na suchej patelni. Wszystkie pestki słonecznika rozdrobnić w mikserze, dodać wodę, olej i szczyptę soli, dokładnie zmiksować.
Majonez dyniowy0,5 szklanki pestek dyni 2/3 szklanki puree z pieczonej dyni 6Ł oleju słonecznikowego, szczypta soli Połowę pestek dyni uprażyć na suchej patelni. Wszystkie pestki dyni rozdrobnić w mikserze. Zmielone pestki, puree z dyni, olej i szczyptę soli, dokładnie zmiksować.
Pasta fasolowo-soczewicowo-ogórkowa (pomidorowa)Paczka fasoli białej i soczewicy brązowej lub mung i azuki 6-7 ogórków kiszonych (lub pomidory) 3 główki czosnku przyprawy typu bazylia, oregano, majeranek, zioła prowansalskie pół szklanki oliwy z oliwek lub innego oleju z pierwszego tłoczenia sól, pieprz do smaku Strączki namoczyć na noc i ugotować w nowej wodzie do miękkości (ok. 10-40 min.) z majerankiem i kminkiem (można również dodać kawałek glonu Kombu). Ugotowane, odcedzone i wystudzone fasole, główki czosnku i ogórki (pomidory) zmiksować. Dodać przyprawy, oliwę i dokładnie wymieszać. Trzymać w lodówce.
Używać do smarowania chleba, do ryżu, makaronu, kaszy itp., jako farsz do naleśników, po dodaniu mąki kukurydzianej lub ziemniaczanej do uformowania kotlecików, obtaczać w mące i smażyć na oleju lub maśle.
Pasta HummusPaczka ciecierzycy (cieciorki) 5-6 łyżek Tahiny (pasty sezamowej) 1 główka czosnku sok z cytryny do smaku pól szklanki gotowanej wody spod cieciorki lub wody przegotowanej Cieciorkę namoczyć na noc. Wodę odlać i w nowej wodzie ugotować do miękkości (ok. 20 min.) z kawałkiem glonu Kombu, majerankiem i kminkiem, aby zapobiec wzdęciom. Ugotowaną, odcedzoną i w miarę wystudzoną cieciorkę i czosnek zmiksować. Dodać tahinę i sok z cytryny i dokładnie wymieszać. Trzymać w lodówce. Można dodać oliwek czy suszonych pomidorów, zielonej pietruszki itp. Używać do smarowania chleba, naleśników itp.
Pasztet jaglano-soczewicowyKasza jaglana pół małej paczki Paczka soczewicy (lub innego strączku) 5 łyżek tłuszczu i nieco do wysmarowania foremki 3 duże cebule, 2 ugotowane ziemniaki pęczek zielonej pietruszki 2 główki czosnku, majeranek, imbir mielony, tymianek, sól 4 łyżki sosu sojowego (prawdziwegom bez glutaminianu) sezam do posypania Soczewicę ugotować. Pokroić cebulę i podsmażyć na tłuszczu. Dodać kaszę i lekko podsmażyć. Zalać małą ilością wrzącej wody (trochę powyżej poziomu kaszy) i gotować 15, 20 min. Dodać odcedzoną soczewicę i gotować jeszcze 10 min. Po odstawieniu z ognia dodać rozgniecione ziemniaki. Masę doprawić sosem sojowym, czosnkiem, solą i ziołami. Dokładnie wymieszać. Foremkę wysmarować tłuszczem i wysypać otrębami. Nałożyć masę i wyrównać po wierzchu lekko uciskając. Posypać na wierzchu sezamem. Piec w temp. 150 st. 30-40 min.
Chleb gryczany0,6 l wody 1 łyżka octu balsamicznego 0,4 kg mąki gryczanej 0,2 kg mąki ziemniaczanej 3g drożdży 1 łyżeczka soli 50g słonecznika i 50g siemienia (niekoniecznie) Zarobić ciasto, odstawić do rośnięcia 20min i wypiekać ok. 1,5h.
Mleko Jaglane2/3 szklanki ugotowanej, ciepłej kaszy jaglanej 1/4 szklanki migdałów zmielonych na puder 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka miodu
1 szklanka wody Wszystkie składniki zmiksować i w trakcie miksowania dodać jeszcze 2 szklanki wody. Można przecedzić przez gęste sito lub gazę.
Koktajle* 1 mango, 1/2 szklanki jarmużu, 1/2 szklanki wody * 1,5 szklanki natki pietruszki, 1 ogórek, 1 jabłko, 1 banan, 1/2-1 szklanki wody * 2 szklanki pokrojonego arbuza, 1 banan, 5 liści sałaty masłowej, sok z 1/2 cytryny * 2 banany, 1 jabłko, 1 gruszka, 1/2 szklanki jarmużu, 1/4-1/2 szklanki wody * 2 ogórki, 3/4 szklanki koperku, 1 duże awokado, 5 liści kapusty, 2 łodygi selera naciowego, sok z 1 limetki, 3-5 ząbków czosnku, 1/2-1 szklanki wody
Domowa musztarda3 łyżki żółtej gorczycy 3 łyżki czarnej gorczycy roztwór do namaczania gorczycy: musztarda ostra: 9 łyżek octu musztarda średnio ostra: 6 łyżek octu z białego wina, 3 łyżki wody musztarda łagodna: 3 łyżki octu, 6 łyżek wody 5-6 łyżek wody 1/4 łyżeczki soli szczypta brązowego cukru opcjonalne dodatki: miód, curry, wędzona papryka, ulubione zioła, np. koperek Ziarna gorczycy zalewamy octem i wodą. Odłożyć pod przykryciem, w chłodne miejsce na 12-18h, aż gorczyca wchłonie płyn. Przełożyć napęczniałe nasiona do blendera. Dodać najpierw 3 łyżki wody, blendować, następnie kolejne 2-3 łyżki wody, do uzyskania pożądanej konsystencji. Sól i cukier do smaku. Musztardę przełożyć do słoiczka, zakręcić. Przechowywać w lodówce.
|