NaProTechnologia™ - odżywianie - karmienie piersią
home info@naprolife.pl  
NaProTechnologia
Model Creighton
OptymalneOdżywianie
Nadwrażl Pokarmowa
Przepisy
Karmienie Naturalne
Książka NaturalnieKarmie
Ciekawe linki
Oferta LifeStory
PORADNIADietetyczna
PORADNIALaktacyjna
PORADNIA CrMS
Kontakt
O mnie
 

Przepisy

Poniższa lista przepisów jest pomyślana jako urozmaicenie naszej diety. Wydaje nam się często, że nasza dieta jest zróżnicowana, w końcu ze sklepu wyjeżdżamy w górą różnorodnych produktów. Przyjrzyjmy się im jednak:

- chleb razowy, bułki, makaron, kluski, pyzy, pizza, wędlina, jogurt, ciastka, wafle, pasztet - są wykonane z mąki pszennej lub zawierają jej dodatek.
- sery, kefir, śmietana, chleb, masło, mleko sojowe, batonik, herbatniki, cukierki, czekolada zrobione są z mleka lub ze znaczną jego domieszką.

Pszenica, mleko, jaja to składniki, których trudno nie spotkać. Składniki niezwykle cenne (o czym rozpisują się kolorowe pisma i internet), jeśli nie byłyby tak nadużywane. Wiedzą o tym osoby na dietach eliminacyjnych. Dopiero oni rozumieją, jak monotonnie się odżywiali. Propozycje przepisów posłużą w podejmowaniu świadomych decyzji dotyczących zdrowia, komponowania zróżnicowanych posiłków, ale nie zastępują konsultacji medycznej lub dietetycznej, jeśli taka jest wymagana.


ŚNIADANIA-PODWIECZORKI-KOLACJE


Krem ryżowy z owocami

owoce świeże, sezonowe lub suszone np. morele, figi
60 g drobno zmielonego ryżu
1/2 litra zimnej wody
skórka cytryny, kardamon lub wanila
ew. olej zimnotłoczony, zmielony sezam, kurkumy

Suszone morele i figi namoczyć przez noc i rozdrobnić widelcem. Świeże owoce umyć, rozdrobnić, można podsmażyć jak na dżem. Zmielony ryż wsypać do zimnej wody, wymieszać i zagotować. Dodać trochę utartej skórki cytryny, kardamonu lub wanilii i odstawić do ostygnięcia. Dodać owoce.


Budyń z kaszy jaglanej

1 szklanka kaszy jaglanej
3/4-1 szklanka gorącego soku owocowy
1,5-2 łyżki miodu
1/4-1/2 łyżeczki wiórków kokosowych

Ugotowaną kaszę jaglaną wraz wiórkami kokosowymi miksujemy z wcześniej zagotowanym sokiem. Dodajemy miód. Można modyfikować wedle upodobań.


Kasza z prażonymi pestkami

1 szklanka suchej kaszy jaglanej lub gryczanej
1,5-2 szklanki wody
10dag uprażonych (i zmielonych) pestek słonecznika lub dyni
2 łyżki oleju

Ugotować kaszę i dodać pestki


Twarożek migdałowy

szklanka migdałów
sok z kiszenia ogórków

Migdały namoczyć na noc, obrać ze skórki, zmielić, dodać soku z kiszonki (ok. 10 łyżek), tak żeby zrobić lekką papkę. Odstawić na ok. 8h. Można dodać szczypiorek, natkę pietruszki, kiełki.


Zimowa zupa śniadaniowa

Ziemniaki, cebula, płatki dowolne np. jaglane
Liść laurowy, suszony koperek, ziele angielskie sól
Masło klarowane

Zagotować wodę, dodać składniki, garść płatków, gotuj 5min.


Naleśniki

mąka: ryżowa, kukurydziana, gryczana, jaglana, ziemniaczana (ta ostatnia zamiast jajek)
mleko ryżowe, sojowe, migdałowe
łyżka tłuszczu do smażenia, szczypta soli

Zbyt dużo mąki ryżowej może spowodować, że naleśniki będą za twarde. Smakują z każdego rodzaju dżemem.


Majonez słonecznikowy

2/3 szklanki łuskanych pestek słonecznika
0,5 szklanki wody
5 łyżek oleju słonecznikowego, szczypta soli

Połowę pestek słonecznika uprażyć na suchej patelni. Wszystkie pestki słonecznika rozdrobnić w mikserze, dodać wodę, olej i szczyptę soli, dokładnie zmiksować.


Majonez dyniowy

0,5 szklanki pestek dyni
2/3 szklanki puree z pieczonej dyni
6Ł oleju słonecznikowego, szczypta soli

Połowę pestek dyni uprażyć na suchej patelni. Wszystkie pestki dyni rozdrobnić w mikserze. Zmielone pestki, puree z dyni, olej i szczyptę soli, dokładnie zmiksować.


Pasta fasolowo-soczewicowo-ogórkowa (pomidorowa)

Paczka fasoli białej i soczewicy brązowej lub mung i azuki
6-7 ogórków kiszonych (lub pomidory)
3 główki czosnku
przyprawy typu bazylia, oregano, majeranek, zioła prowansalskie
pół szklanki oliwy z oliwek lub innego oleju z pierwszego tłoczenia
sól, pieprz do smaku

Strączki namoczyć na noc i ugotować w nowej wodzie do miękkości (ok. 10-40 min.) z majerankiem i kminkiem (można również dodać kawałek glonu Kombu). Ugotowane, odcedzone i wystudzone fasole, główki czosnku i ogórki (pomidory) zmiksować. Dodać przyprawy, oliwę i dokładnie wymieszać. Trzymać w lodówce.

Używać do smarowania chleba, do ryżu, makaronu, kaszy itp., jako farsz do naleśników, po dodaniu mąki kukurydzianej lub ziemniaczanej do uformowania kotlecików, obtaczać w mące i smażyć na oleju lub maśle.


Pasta Hummus

Paczka ciecierzycy (cieciorki)
5-6 łyżek Tahiny (pasty sezamowej)
1 główka czosnku
sok z cytryny do smaku
pól szklanki gotowanej wody spod cieciorki lub wody przegotowanej

Cieciorkę namoczyć na noc. Wodę odlać i w nowej wodzie ugotować do miękkości (ok. 20 min.) z kawałkiem glonu Kombu, majerankiem i kminkiem, aby zapobiec wzdęciom. Ugotowaną, odcedzoną i w miarę wystudzoną cieciorkę i czosnek zmiksować. Dodać tahinę i sok z cytryny i dokładnie wymieszać. Trzymać w lodówce. Można dodać oliwek czy suszonych pomidorów, zielonej pietruszki itp. Używać do smarowania chleba, naleśników itp.


Pasztet jaglano-soczewicowy

Kasza jaglana pół małej paczki
Paczka soczewicy (lub innego strączku)
5 łyżek tłuszczu i nieco do wysmarowania foremki
3 duże cebule, 2 ugotowane ziemniaki
pęczek zielonej pietruszki
2 główki czosnku, majeranek, imbir mielony, tymianek, sól
4 łyżki sosu sojowego (prawdziwegom bez glutaminianu)
sezam do posypania

Soczewicę ugotować. Pokroić cebulę i podsmażyć na tłuszczu. Dodać kaszę i lekko podsmażyć. Zalać małą ilością wrzącej wody (trochę powyżej poziomu kaszy) i gotować 15, 20 min. Dodać odcedzoną soczewicę i gotować jeszcze 10 min. Po odstawieniu z ognia dodać rozgniecione ziemniaki. Masę doprawić sosem sojowym, czosnkiem, solą i ziołami. Dokładnie wymieszać. Foremkę wysmarować tłuszczem i wysypać otrębami. Nałożyć masę i wyrównać po wierzchu lekko uciskając. Posypać na wierzchu sezamem. Piec w temp. 150 st. 30-40 min.


Chleb gryczany

0,6 l wody
1 łyżka octu balsamicznego
0,4 kg mąki gryczanej
0,2 kg mąki ziemniaczanej
3g drożdży
1 łyżeczka soli
50g słonecznika i 50g siemienia (niekoniecznie)


Zarobić ciasto, odstawić do rośnięcia 20min i wypiekać ok. 1,5h.


Mleko Jaglane

2/3 szklanki ugotowanej, ciepłej kaszy jaglanej
1/4 szklanki migdałów zmielonych na puder
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka miodu

1 szklanka wody Wszystkie składniki zmiksować i w trakcie miksowania dodać jeszcze 2 szklanki wody. Można przecedzić przez gęste sito lub gazę.

Koktajle

* 1 mango, 1/2 szklanki jarmużu, 1/2 szklanki wody
* 1,5 szklanki natki pietruszki, 1 ogórek, 1 jabłko, 1 banan, 1/2-1 szklanki wody
* 2 szklanki pokrojonego arbuza, 1 banan, 5 liści sałaty masłowej, sok z 1/2 cytryny
* 2 banany, 1 jabłko, 1 gruszka, 1/2 szklanki jarmużu, 1/4-1/2 szklanki wody
* 2 ogórki, 3/4 szklanki koperku, 1 duże awokado, 5 liści kapusty, 2 łodygi selera naciowego, sok z 1 limetki, 3-5 ząbków czosnku, 1/2-1 szklanki wody

Domowa musztarda

3 łyżki żółtej gorczycy
3 łyżki czarnej gorczycy

roztwór do namaczania gorczycy:
musztarda ostra: 9 łyżek octu
musztarda średnio ostra: 6 łyżek octu z białego wina, 3 łyżki wody
musztarda łagodna: 3 łyżki octu, 6 łyżek wody

5-6 łyżek wody
1/4 łyżeczki soli
szczypta brązowego cukru
opcjonalne dodatki: miód, curry, wędzona papryka, ulubione zioła, np. koperek


Ziarna gorczycy zalewamy octem i wodą. Odłożyć pod przykryciem, w chłodne miejsce na 12-18h, aż gorczyca wchłonie płyn. Przełożyć napęczniałe nasiona do blendera. Dodać najpierw 3 łyżki wody, blendować, następnie kolejne 2-3 łyżki wody, do uzyskania pożądanej konsystencji. Sól i cukier do smaku. Musztardę przełożyć do słoiczka, zakręcić. Przechowywać w lodówce.

NaProTECHNOLOGIA - niepłodność - poradnia laktacyjna - nietolerancja pokarmowa - mikroflora jelitowa