Opis badania "Valida-Mikroflora jelitowa PLUS" i wyniku
- Badane mikroorganizmy
Szczepy bakteryjne z rodzaju: Streptococcus, Enterococcus (w tym E.faecalis / faecium), Staphylococcus, Enterobacteriacea (w tym: E.spp., E.coli, Proteus spp., Klebsiella spp., Citrobacter spp., Serratia spp., Morganella spp.), Pseudomonas, Lactobacillus (w tym L.H2O2), Bifidobacterium, Bacteroides Grzyby drożdżopodobne: Candida albicans i Candida non-albicans Bakterie potencjalnie chorobotwórcze: Escherichia coli Biovare, Salmonella spp., Shigella spp., Yersinia spp, Aeromonas spp., Hafnia alvei, Providencia.spp., Clostridium spp. (w tym C.difficile), Campylobacter spp., Bacillus spp.
- Wynik jakościowy i ilościowy uwzględniający klasyfikację na mikroflorę: tlenową (w tym podział na ziarniaki "gram +" i pałeczki "gram -"), beztlenową, potencjalnie chorobotwórczą, ochronną, immunostymulacyjną, proteolityczną/gnilną.
- Wynik zawiera również: wartość pH oraz opis konsystencji kału, graficzne przedstawienie proporcji liczby bakterii tlenowych do beztlenowych, graficzne przedstawienie udziału procentowego poszczególnych bakterii, komentarz z laboratorium ze szczególnym wskazaniem na obecność bakterii o potencjale chorobotwórczym, wszystkie wyniki ilościowe zawierają porównanie z normą literaturową.
- Oznaczanie jakościowe obecności kalprotektyny (markeru stanu zapalnego jelit) oraz krwi utajonej w kale względem norm wykonane testem immunochromatograficznym.
- Badanie jakościowe obecności mikroflory uszczelniającej nabłonek jelit: Akkermansia muciniphilia i Faecalibacterium prausnitzii wykonane metodą molekularną PCR zawierające komentarz z laboratorium.
|